Skydd och körkort

 

Såsom alla andra fordon förutom cykel måste man självfallet ha ett tillstånd som visar att man är kunnig nog att hantera fordonet. Det är även ett sätt att visa upp ens förmåga att förstå och följa lagarna som finns till för att man inte ska skada sig själv eller någon annan i trafiken. I vårt avlånga land finner man tre olika behörighetsklasser när det kommer till motorcykelkörkort. Nedan finner du en lista över dessa:

 

  • A1, körkort för lätt motorcykel. För att ta detta körkort måste man vara minst 16 år gammal.
  • A2, körkort för mellanklass motorcykel. För att ta detta körkort måste man vara minst 18 år gammal. Man får börja övningsköra först när man är 17 och ett halvt år.
  • A, körkort för alla sorters motorcyklar. För att ta detta körkort måste man vara minst 24 år gammal. Om man har haft körkort A2 under minst två år får man dock ta detta körkort när man är 20 år gammal.

 

Vilka kläder behöver man då ha på sig för att åka motorcykel? Det är egedirt-road-1851258_1920ntligen upp till en själv, men det är verkligen en god idé att införskaffa speciella kläder för motorcyklingskörning som verkar som ett skydd mot dåligt väder och svår vind. Om en olycka sker kommer man även att tacka sig själv om man har skyddande kläder. Till en början var det många som hade på sig större skinnjackor med dagstidningar fodrade. Detta gjordes för att inte bli kall av fartvinden. Samtidigt bar man även lite tjockare läderstövlar. Under 1950-talet blev det senare vanligt med skinnbyxor.

 

Uppsättningen av skinnkläder blev allt mindre populärt, och ersattes när 1990-talet kom igång. Då var det mer intressant att bära textilmaterial. Dessa kombinerades ofta med membran, och klarade därför av daskande väder bättre än de tidigare skinnkläderna. Hur hög kvaliteten var berodde dock mycket på det individuella plagget, vare sig det var textil eller skinn. Ett stort antal tillverkare har informerat om att textilkläder av hög kvalitet klarar av nötning ungefär lika bra som skinnkläder gör. Man ska dock alltid ta hjälp av skinnställ om man till exempel ska ta del i tävlingar. Dessa brukar nämligen ha ett stretchinlägg i knä- och armveck, vilket gör kläderna mer bekväma.

 

Ett stort antal skyddskläder kommer med en ytterligare förstärkning runt knäna, höfterna, axlarna och armbågarna. Det förstärkningsmaterial som man ofta ser går under namnet Kevlar. Ett ryggskydd eller ryggstöd kan sättas in i skinnstället om man vill ha ytterligare skydd vid en potentiell olycka. Ett relativt nytt skydd är även nackskyddet som sätts fast vid axlarna och runt bålen. På så sätt behöver man inte vara lika rädd för att huvudet ska slås bakåt om en olycka sker.

 

Såsom tidigare nämnt är det upp till en själv vilka typer av skyddskläder som man väljer att bära. Dock finns det en skyddsutrustning som man inte kan välja bort. Lagen säger att man måste ha hjälm. Huvudet är en väldigt ömtålig och viktig del av oss. Att hamna i en olycka och inte bära hjälm kan resultera i hemska saker. Om inte hjärnskakning kan det gå så långt att man inte vaknar igen. Därför är det av yttersta vikt att följa den här lagen. Det här är dock för vanlig körning av motorcykel. När det kommer till motorsporter är det en helt annan femma. Där är det lättare att ta skada, och kraven är därför hårdare. I ett antal motorsporter behöver man förutom hjälmen också knäskydd, ryggskydd, MC-handskar, MC-kängor samt ett heltäckande MC-ställ. Sist men inte minst. Tänk på att lagen inte är där för att sätta dit en. Lagen existerar för att skydda sig själv och andra, och ska därför tas väldigt seriöst.

 

Trots att man tar hjälp av alla ovannämnda skydd är dessa i slutändan dock bara till för att skydda föraren. Om man är ute på vägen och en olycka plötsligt skulle inträffa med motorcykeln kan man vara i behov av bilbärgning. Det behöver inte vara någonting så allvarligt som en olycka, utan kanske har man bara glömt att fylla på med bensin. När man sedan märkt avsaknaden av bensin kanske man har så lite i tanken att man inte hinner till närmaste station. Bilbärgning kan utföras av ett flertal olika företag och erbjuds av vissa så ofta som 24 timmar om dygnet, året runt.